Zerjons ord under Göteborgs Stads Agnes Karlsson Stipendiet ceremonin

 Zerjon är absolut en av de största lokala förebilder och en sann inspiration.  En person som har skapat tillsammans med sina kollegor ett enormt socialt och kulturellt kapital för Göteborg och Sverige. Ett kapital som har påverkat många personers liv och gjort Sverige till ett mycket rikare och bättre land.
Zerjon blev nominerad till Göteborgs Stads Agnes Karlsson Stipendiet, vi delar hans ord: “… så kände jag personligen att jag inte kunde ta emot priset under prismottagning utan avbröt ceremonin med motiveringen att jag inte känner mig värd att ta emot priset innan jag håller ett tal. Inte ett tal för mig själv utan för dem jag med flera därute representerar. Detta gjordes medvetet också då jag visste att de högsta inom kommunfullmäktige delade ut priset.
Så här kommer mitt tal som först och främst riktas mot problematiken i Göteborg men delas säkert av många i andra ställen 

Tack för att jag fick komma hit..
När jag fick brev om detta pris blev jag jätte Glad.. Men lika snabbt gick glädjen över till en vemodig känsla . Ta mig inte fel. Jag är mycket glad över detta men 10 års arbete ifrån mig,mina kollegor och andra pionjärers får inte sluta med ett diplom . Det måste gå lite längre och det måste gå hela vägen tycker jag. 10 års arbete om inte mer måste gå till den punkt där vi en gång för alla bygger det vi alla här inne indirekt kämpat och drömt om. Att det ska finnas långsiktiga och samtida plattformer för det fria kulturlivet.

Som sagt .Vi önskar inte så mycket 
Vi önskar bara en plattform. En plattform för kunna vara de nya förebilder men även för att kunna skapa de nya förebilderna. De nya förebilderna som har hört om den nya föreställningen,utställningen eller filmen som har skapats av de tidiga förebilderna. En ny generation som omedvetet eller medvetet påverkas av se sina lokala hjältar framställas och blomma ut framför dem.
En ny generation som sen sätter igång och svarvar för att göra något av motsvarighet och oftast bättre. En generation som sett ribban läggas för att göra något större.
Något bättre som sedan i slutändan skapar grogrund för en samtida stark internationell konkurrenskraftig våg av nya förebilder .

2012 fick vi i den fria dansorganisationen Twistedfeet efter många om och men
chansen att sätta upp en banbrytande och första urbana dansföreställning på Göteborgs Operan med namn Wallstreet. Även om det var publiktryck och full hus som enligt biljett försäljning kunde fylla flera flera veckor i rad fick vi sammanlagt 2 dagar på scen och inget mer ,säger jag bortskämt.

Men som tur nog slutade inte resan där utan tack vare att vissa sett föreställningen vi fick chansen att koreografera Volvo Lastvagnars 7 månaders lansering av de nya vagnarna . Med viktiga aktörer ifrån hela världen . Bla var det Koreaner i publiken som sedan ville att vi skulle göra deras lansering av Volvo . Nu kör vi den i SydKorea. Nu har även andra länder frågat om vi kan göra deras lansering.

Vi vet inte hur lång det kan leda ….
däremot vet vi att vi genom denna kultur satsningen som gjorts på oss av er tjänstemän och kvinnor som sitter här har ni fått stolta representerar o flagbärare av Göteborg och Sverige på plats ut i världen . Jag säger medvetet Göteborg för det är lokalt det ska regna tillbaka . En kultursatsning av er som vi alla vet kan ge en underskattad ovärderlig ekonomisk effekt för vår stad som export centrum.

Detta skapades av 2 dagar på en scen och plattform som förhoppningsvis om och jag säger OM det finns lite tid … släpper in oss nästa gång om drygt kanske ” 8 år”.

Och då ställer man sig frågan . Tänk om Vi . Vi här . Era söner och döttrar av de fria kulturlivet. Ert arv hade ett egen plattform . En egen snickerboa 365 dagar om året. Vad för hyss skulle kunna komma ut av det. Alltså Jag precis som vår käre Astrid Lindgren kan bara föreställa mig och fantisera .

Året är nu 2014. Det internationella scenen är en öppen marknad som står och väntar på försten till plats. Försten kan var vi här inne eller dem därborta

Vi det fria kulturlivet- ert arv står just nu står med våra händer bakbunda
Vi behöver er hjälp
Vi behöver en plattform för att möta framtiden
Vi behöver det fria kulturlivets lokala Dansens Hus.
Vi behöver vår snickerboa 
Och det får inte förbli en Fantasi

Tack för att ni tog er tid och lyssna
Med vänlig hälsning, 
En stolt Göteborgare och stolt diplomtagare av Agnes Karlsson pris 2014 

Med de sagt ska jag också säga att jag tog emot priset inte bara för mig utan jag delar denna diplom både med resten av mitt kompani men också alla ni grymma eldsjälar därute som inte syns och hörs lika mycket som andra men som jag vet har skapat en ovärderlig grund för att ny generation ska kunna ta nästa steg”Image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s